Vannak-e tényleg agilis SIKERSZTORIK?

Egyelőre még találtunk részletes magyarországi elemzést erre vonatkozóan (lehet csinálni kell egyet!), ezért most világméretű kitekintés következik. Mennyire is sikeresek az Agilis projektek?

3x.png

A Standish Group Chaos Study 2020 alapján ennyiszer valószínűbb, hogy egy Agilis projekt sikeres lesz, mint a hagyományos Vízesés alapú. Nem rossz, hm? Persze, mihez képest? De menjünk tovább.

Aki nem ismeri őket, érdemes tudni, hogy a Standish Group 25 éve gyűjti technológiai projektek adatait, és az első Chaos Study 1994-es megjelenése óta (akkor agilitás sem volt még sehol sem!) 50,000 technológiai projekt adatait gyűjtötték össze és elemezték ki.

Na, de mi alapján mérik a projekt sikerességét? Ebben a projekt menedzsment társadalom is általában megosztott és nagyon sokáig a PM szentháromságot vették alapul. Tudjuk: Idő-Költség-Terjedelem (On Time, On Budget, On Scope). A profik már persze a Minőséget is belecsempészték, mert azért az sem mindegy ám. Ezt is meg tudjuk mutatni milyen.

3szog.jpg

A modern korban, azonban (helyesen) a projekt sikerének mérése, már szofisztikáltabb lett, hiszen azért pl. az sem árt, ha az ügyfél a végén elégedett, nem? Vagy egyszerűsíthetnénk is és mondhatnánk, hogy senkit nem érdekel a költség, scope, idő, stb. elég ha a megrendelő elégedett (hiszen elértük azt ami neki fontos, és lehet hogy csúsztunk, meg többe került, de emiatt meg nem lett szomorú!)

Visszatérve a Standish Group az alábbi szempontok alapján értékeli a projekt sikerességét:

  • On Time: időben
  • On Budget: pénzben
  • On Target (scope): megfelelő funkcionalitással
  • On Goal: elérte a célját
  • Value: megfelelő értéket teremt
  • User satisfaction: a felhasználó (megrendelő) sikeresnek ítéli meg

Ezen paraméterek és kb. 50,000 projekt értékelés alapján a következő arányok jöttek ki.

success1.jpg

Azaz az Agilis projektek 3x valószínűbb, hogy sikeresek lesznek. Ha ezt tovább bontjuk projekt méret szerint, ismételten érdekes dolgokat látunk.

success2.jpg

Ezek szerint akkor nagyon sok Agilis sikertörténet kell legyen, és mindenki azon nyomban álljon át Agilis működésre! A számok mégsem hazudhatnak!

Aki benne van a 42%-ban (azaz sikeres agilis projektet zárt) írjon!